Udredningsforløb
Formålet med et udredningsforløb er at sikre de bedst mulige betingelser for at børn og unge kommer i god trivsel og udvikling. Der kan være mange årsager til at børn og unge mistrives eller belastes. Det kan være iboende udfordringer eller sårbarheder og miljømæssige faktorer, herunder skolemæssige forhold. Et udredningsforløb har sigte på at afklare hvorvidt barnet eller den unge har nogle grundlæggende udfordringer eller nogle problematikker som befordrer særlige støttemæssige- eller behandlingsmæssige behov.
Et udredningsforløb kan udmønte sig i at der stilles en psykiatrisk diagnose. En diagnose er anvendelig for fagfolk i forhold til at få iværksat relevant hjælp, støtte eller behandling som kan understøtte barnets eller den unges videre udvikling og trivsel.
Der laves altid en epikrise til egen læge efter udredningsforløb hvor der stilles en psykiatrisk diagnose. En epikrise er et kort sammendrag af udredningsforløbet, inklusiv den diagnostisk konklusion.
Udredningsforløb planlægges individuelt og strækker over ca. 2 måneder, med ca. 3-6 besøg af ca. 1-1,5 times varighed.
Besøgene ligger primært indenfor almindelig arbejdstid.
En udredning består af samtaler med barnet eller den unge og forældre, både sammen og hver for sig. Undersøgelses elementer kan indbefatte testninger, symptom afdækkende samtaler, observationer og diverse spørgeskemaer afhængigt af problemstillingen.
Særligt ved forløb med børn
Testninger er som udgangspunkt kun med deltagelse af barnet. Hvis et barn har udtalt behov for at der er en forælder med ved undersøgelsen, så aftales dette individuelt. Ved udredningen af børn indhentes desuden skoleoplysninger og ved behov kan der foretages skoleobservationer/miljø observationer. Udredning af børn indbefatter som udgangspunkt også altid en kognitiv testning (IQ test), hvilket foretages af en af vores faste psykologer.
Ved komplicerede forældreforhold
Kontakt eventuelt klinikken hvis der er nogle familiemæssige forhold, som der skal tages hensyn til eller tilpasses efter. Hvis forældre ikke er samboende, men har fælles forældremyndighed, kræver det som udgangspunkt samtykke fra begge forældre at opstarte et udredningsforløb af børn under 15 år. Der kan dog være forhold hvor barnets tarv vægter over dette.
Udredningsforløbet afsluttes med en tilbagemeldingssamtale som tager ca. 1,5 time. Ved tilbagemeldingen foretages en gennemgang af den samlede undersøgelse, konklusioner, eventuelle diagnoser samt overordnet information og rådgivning i forhold til disse. Der informeres om støttemæssige- og behandlingsmæssige anbefalinger og ”den videre vej” i forhold til at få iværksat disse.
Særligt vedrørende forløb med børn
Tilbagemeldingssamtaler efter udredningsforløb med børn er som udgangspunkt for forældre. An på alder, modenhed og problemstillinger kan det indimellem være en god ide at barnet også deltage, hvilket i så fald aftales inden tilbagemeldingssamtalen. Der er mulighed for at der efterfølgende kan afholdes en kortere tilbagemelding til barnet ved behov.
Særligt vedrørende forløb med unge
Tilbagemeldingssamtaler med unge (15+) er som udgangspunkt med både den unge og forældre. Det er også muligt at foretage individuelle tilbagemeldinger til henholdvis forældre og den unge, hvilket aftales forud.
Der kan være flere individuelle opfølgningsbehov efter tilbagemeldingen, hvilket aftales nærmere i forbindelse med tilbagemeldingssamtalen.
Eksempelvis:
Individuel tilbagemelding til barnet
Råd og vejledning om konkrete problemstillinger
Psykoedukation (information og rådgivning omkring diagnose, udfordringer og støttemæssige behov)
Information om medicinske behandlingsmuligheder
Deltagelse i netværksmøde (møde med forældre/skole/PPR/sagsbehandler) medhenblik på drøftelse af støttebehov og indsatsmuligheder.
Status skrivelse (anbefalinger til skole/uddannelsessted i forhold til diagnostiske udfordringer)
Lægeerklæring til skole eller kommune (gennemgang af barnets eller den unges diagnose samt beskrivelser af individuelle ressourcer og udfordringer, belastningsgrad, funktionsniveau og psykiatriske anbefalinger i forhold til at minimere disse samt anbefalinger i forhold til fremadrettede støttemæssige indsatser)
Opstart i et behandlingsforløb (se hjemmeside).